Toppturer är bäst när det är fint väder och fin snö att åka i, jag brukar säga att det är som att gå på en fjälltur med ”kul” utförsåkning.
— Gudmund Söderin

Prova på topptur

Har du funderat på att vilja börja med topptur? Eller vill du ta chansen att testa en lättare utrustning?

Anmäl dig till en prova på kväll. 

Under kvällen anpassar vi svårigheten efter din kapacitet. 

Vi kommer hålla på i tre timmar med start 18.00.

450kr/person minimum 2 personer/kväll

Detta är ett samarbete med Fjellpuls, som du kommer kunna hyra utrustning av till kvällen.

Anmäl er till nanna@jamtlandsklattercenter.se


Toppturskurs

Under kursens första dag kommer vi gå igenom fördelar och nackdelar med olika typer av utrustning. Vi kommer träna på lavinsök och gå igenom läsning av fjällets terräng.

På eftermiddagen fortsätter vi i Gustavsbergsbacken för att finslipa våra skidfärdigheter, både uppför och utför.

Andra dagen, topp dagen. Efter väder och snöförhållanden bestämmer vi ett fjäll att gå upp på. Vi åker gemensamt från Östersund.

Om du saknar du utrustning går det att hyra.

3500 kr / person

Anmäl intresse till nanna@jamtlandsklattercenter.se


Vi håller även kurser efter förfrågan.

Hör av dig så fixar vi en kurs efter dina önskemål, efter vad du känner att du vill träna mer på eller få mer kunskap inom.  


Vi har alla olika mål med turen, det bästa vore att alltid ha fint väder, men då skulle det inte bli många turer gjorda.  Jag har fått det mesta av min kunskap under turer med dåligt väder.  Då upptäcker man bristerna i sin utrustning. Vad som saknas eller vad jag hade kunnat lämna hemma. Vad har du i ryggsäcken? Hur mycket vätska, mackor och annat gott behöver du ha med? Allt ska även bäras.

Övning ger färdighet som alla vet. Att ha en bra teknik både uppför och utför är oftast det som krävs för att nå toppen.

Det jag också tycker är viktigt är att ha kunskap att söka med tranciever, sonda och gräva för att kunna rädda sin kompis om det händer något.

Men den första och viktigaste frågan vi ska ställa oss innan turen: Vilken väg är säkrast? Bäst upp och ner, just denna dag kanske vi beslutar oss för att inte gå längre.

/Gudmund